Depressie & somberheid

Depressie/somberheid
Iedereen heeft wel eens even een ‘dipje’, als er iets vervelends is gebeurd of soms zonder duidelijke aanleiding. Meestal gaat dit na een tijdje vanzelf weer over. Het kan ook zijn dat de sombere stemming blijft en overgaat in een depressie. Meestal komen daar andere klachten bij, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, besluiteloosheid en/of een veranderd eet- of slaappatroon. Mensen die depressief zijn tobben nogal eens met schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn. Wordt iemand beheerst door gedachten over de dood of over zelfdoding, dan is er sprake van een ernstige depressie. Een depressie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een depressie ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis. Stress door studie of werk, problemen met sociale contacten, het verbreken van een relatie, twijfels over de toekomst en het gevoel geen grip op je leven te hebben kunnen somberheid veroorzaken. Ook lichamelijke factoren, zoals de invloed van hormonen of bepaalde ziektes, kunnen een depressie in de hand kunnen werken.

Behandeling
Een depressie is in veel gevallen goed te behandelen. Welke insteek wordt gekozen, hangt af van de ernst van de klachten. Een behandelmethode die vaak wordt toegepast, is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Hierbij leer je om bepaalde denkgewoontes, die de depressie in stand houden, om te buigen en activiteiten te ondernemen die helpen om zich weer beter te gaan voelen. Cognitieve gedragstherapie kan op verschillende manieren worden geboden: als individuele- of als groepstherapie. Ook kan je middels inzicht gevende therapie samen met je therapeut onderzoeken hoe het komt dat je klachten hebt en waardoor deze zijn ontstaan. Samen bespreek je wat de betekenis van de problemen is en wat je zou willen veranderen.

Zorgprogramma's

Wil je meer weten over hoe je behandeling er bij ons uit ziet? In het document ‘Zorgprogramma’s’ lees je meer over onze werkwijze, de verschillende fases van een behandeling en hoe de behandeling er per klacht/stoornis uit ziet: Zorgprogramma’s 2024.

Aanmelden voor een intakegesprek

Tijdens een intakegesprek kunnen wij het beste beoordelen welke behandeling het meest geschikt is.

Vragen voor de Haarlemse Psychologenpraktijk?

Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar op 020 773 1321. Op de overige dagen kunt u contact met ons opnemen per mail: info@haarlemsepsychologenpraktijk.nl. Ook kunt u het onderstaande formulier invullen. In ons privacystatement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan.